Laparoskopik göbek fıtığı onarımı
Günümüzde göbek fıtığı onarımları genellikle laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopik onarım hem daha estetik bir görüntü sağlamakta, hem de yara iyileşmesi daha kısa sürdüğünden hastanın işe ve günlük yaşama dönüşü daha kolay olmaktadır. Laparoskopik trokar giriş yerleri (laparoskopik aletlerin karna girebilmesi için kullanılan tüp biçimli aletler) genellikle sol tarafta üç adettir. Bazen 2 adet trokarla da ameliyat yapılabilir. Ortadaki kesiden 1 cm, iki yandakilerden de 0.5 cm’lik trokarlar girilir. Karın içi organların göbek fıtığından içeri girdiği zor olgularda sağ taraftan bir trokar daha girilebilir.
Şekilde göbek fıtığı kesesi içine giren omentum denilen karın yağları dikkatlice aşağı (karın içine) indirilir.
Yukarıdaki şekilde spinal iğne ile fıtığın boyutlarının saptanması görülüyor
Aşağıdaki şekilde de karın içinden fıtığın sınırları ve ne kadar genişlikte yama konulması gerektiği belirleniyor (yama fıtığın kenarlarından 3-5 cm daha geniş olmalıdır)
Yama rulo haline getirilir (bariyer taraf dışta kalmak üzere) ve aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi trokarlardan birinden ya da direk ciltten karın içine ilerletilir.
Önceden yamanın çevresine saat 12, 3, 6 ve 9 hizalarına yerleştirilen dikişler karın dışına alınıp bağlanarak yama karın duvarına tesbit edilir.
Daha sonra yama ayrıca laparoskopik tesbitleme cihazlarıyla karın duvarına tamamen tesbit edilir. Karın içi son bir defa kontrol edilir ve trokarlar çıkartılır. 1 cm lik trokar yerinin fasyası dikilir. Diğer kesilerde yalnızca cilt dikilir.
Hastanede kalış süresi 1 gün, evde istirahat süresi 3-4 gündür. 10 günde tam iyileşme beklenir.